Familie: Wat je erft kan een spiegel en kans zijn

In het DNA ligt ons genetisch materiaal opgeslagen. Het bepaalt grotendeels hoe je eruit ziet en wat je talenten (kunnen) zijn in je leven. Maar je erft meer dan de blauwe ogen van je vader of de muzikaliteit van je moeder. Misschien heb je wel eens opgemerkt dat er in je familielijn een bepaald thema speelt. Dit ‘erfthema’ is iets dat ik regelmatig tegen kom in gesprekken in mijn werk als natuurgeneeskundige. Betekent dit dat als er karaktertrek, patroon of thema te ontdekken is, dat dit dan ook voor de toekomst vastligt? Ik ben van mening dat het kan veranderen en baseer mij o.m. op mijn eigen ervaringen en kennis van de epigenetica.

Wij mensen zitten ongelooflijk knap en ingewikkeld in elkaar en dat geldt op alle vlakken. Naast fysieke eigenschappen, erf je ook patronen, ziektekiemen, stress of trauma’s zoals darmbacteriën, aanleg voor diabetes, hooggevoeligheid, angsten, mentale overtuigingen etc. Het duidelijkst is dit te zien bij heftige verhalen van families waarin zaken als misbruik, onthechting of alcoholisme generaties teruggaan.

We hebben allemaal in onszelf familieverhalen of patronen. Soms zijn ze duidelijk aanwezig, zitten ze vlak onder de oppervlakte en soms zijn ze diep weggestopt. Durf jij in de spiegel te kijken naar jezelf en echt te zien wat je irriteert, wat je geërfd hebt, waar de pijn zit, wat er mooi aan je is, wat je goed kunt of waar je kracht zit? JA, ik benoem bewust ook kracht. Want er wordt zo vaak gefocust op het negatieve; wat we ‘helaas’ erven, hoe we niet passen in de familie, wat voor eigenschappen ons belemmeren of wat we los moeten laten. Natuurlijk is het goed om daaraan te werken, maar je erft gelukkig ook mooie kwaliteiten. Door dit mee te nemen in je spiegeloefening en in het werken met jezelf ontstaat er meer balans of evenwicht in jezelf en in relatie tot je familie. Kijk voorbij de ellende en aanschouw het mooie wat er óók is.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mijn voorouders. Het waren gewone boeren en tuinders uit ‘t Westland, maar ik was ook opzoek naar hun mooie verhalen. Zo heb ik een overgrootvader die Jan de Strijker had als bijnaam en waar ik kracht in mijn handen van kreeg. Ik heb een betovergrootvader uit Kethel die drie keer trouwde en kruidenrecepten voor paarden helaas met zich meenam het graf in. Mijn opa Vreugdenhil was een goede ondernemer en ik heb besloten dat ik dat van hem kan leren, ook al leeft hij niet meer. Hoe? Ik heb daar een soort stappenplan voor. 

Stap 1 is bewustwording van of inzicht krijgen in het mooie en/of moeilijke deel van jezelf (of de kwaliteit van een voorvader). Het accepteren of aanvaarden is stap 2 en daarna komt in stap 3 het loslaten, veranderen, aanboren of uitbouwen. Je geeft in deze stap hier aan jezelf wat jij – of dat deel van jou  – nodig hebt en zegt dat je het kunt. Het klinkt wat gemakkelijker dan het is, maar het is zeker met wat actie en liefde mogelijk. Je kunt iets doen aan trauma en die sterke kracht of mooie kwaliteit , daar kun je je mee verbinden, naar bovenhalen en ontwikkelen. In de epigenetica gaan we er vanuit dat de informatie op ons DNA aan of uit staat, dat het niet voor altijd zo is en dat je daar dus invloed op uit kunt oefenen. Naast dit stappenplan, kan een gezondere levensstijl, fytotherapie en/of homeopathie daar aan bijdragen.

Einstein zei het bijna een eeuw geleden al: Alles is energie! Onze cellen, emoties, overtuigingen etc. zijn ook allemaal energie. Muziek, kunst, natuur, inzicht, genieten, homeopathie en bloesemremedies werken op basis van frequentie en energie en hebben een helende werking. Het maakt wat zwaar of donker is lichter of laat energie stromen als iets geblokkeerd is. Voor patronen, trauma’s en overtuigingen in de familielijn gebruik ik in mijn praktijk met succes vooral bloesemremedies: ze kaarten thema’s aan, helpen op zachte wijze om de eerste stap te nemen of oude emoties en patronen los te laten. Soms maken we een familieopstelling in gedachten en mag de hele familielijn (bijvoorbeeld moeder, oma, overgrootmoeder en betovergrotmoeder) mee in de veranderende energie. Dat is vaak ontroerend en bijzonder om mee te maken. Bloesemremedies brengen mensen (en dieren) in contact met hun hart, kern, ziel, groei, de aarde of het hogere. Elke remedie heeft zijn eigen kwaliteit en frequentiekracht en dat is echt zo MOOI.

Familiepatronen en erfelijkheid is op zoveel verschillende manieren aan te pakken; de mogelijkheden zijn eindeloos en vruchtbaar. In het netwerk van Bewust Westland zitten veel collega’s die ieder op zijn of haar eigen manier jou kunnen helpen of ondersteunen bij je klacht, probleem of in je proces. Zelf geef ik naast natuurgeneeskundige consulten (met aandacht voor zowel fysieke, emotionele als  geestelijke balans) ook AccesBarshealingen: via massage en aanraken geef ik energie en creëer ik ontspanning bij mensen (en paarden). Wij van Bewust Westland helpen mensen om het zelfgenezend vermogen en het bewustzijn via leefstijl, coaching, energie en verandering ‘aan’ te zetten.

Wil je toch (eerst) zelf aan de slag? De spiegeloefening is eenvoudig en goedkoop: Ga voor de spiegel staan en kijk naar jezelf. Neem je uiterlijk en innerlijk waar. Wat is pijnlijk, mooi, donker, vervelend, knap, zwaar, goed of licht? Wil je een stap verder gaan, dan kun je daarna je familielijn meenemen en/of het stappenplan volgen. Wees bij de spiegeloefening vooral LIEF voor jezelf. Jij hebt dat positieve nodig en jij bent dat meer dan waard!

Marion Vreugdenhil

Dit artikel is geschreven door Marion Vreugdenhil. Marion heeft haar eigen centrum voor natuurgeneeswijze en bewustzijn in 's-Gravenzande. Als ervaren therapeut test zij mensen hun lichamelijke, emotionele en mentale en spirituele balans en zoekt ze samen naar natuurlijke oplossingen en verandering.

Wil je meer weten over Marion of haar praktijk, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...