Van 't padje af?

De partners van Bewust Westland voeren een streekcampagne met spreuken die vragen hoe het met je gaat. In deze vierdelige serie zoomen nieuwsgierige Westlanders in op iedere spreuk. In deze eerste blog, schrijft Nicole Gregoire over wat “Van ’t padje af?” voor haar betekent.

Wat hebben we een lol gehad bij het bedenken van de spreuken voor de Bewust Westland campagne. “Van ’t padje af?” sprak ons direct aan. Wat betreft taalgebruik niet per se streekgebonden, maar de link met de Westlandse kassen is natuurlijk snel gemaakt. Of het nu gaat om poten, knoppen of oogsten, je moet vooral op je eigen padje blijven. Maar wat heeft deze spreuk nu te maken met bewust en gezond leven?

In de volksmond is iemand van het padje af, wanneer degene de spreekwoordelijke weg kwijt is, van een beetje in de war zijn tot echt in de put zitten. Volgens mij zeg je niet zo snel van jezelf dat je van ’t padje af bent, maar is het eerder een mening van anderen “hij is een beetje van ’t padje af.” Maar over welk padje gaat het dan eigenlijk? Ik weet het is spreekwoordelijk, maar de spreuk impliceert dat er maar één padje is en dat is HET padje. Maar is dat padje ook jouw padje?

Ik dwaal af, maar ik zou toch de sprong willen maken van “van ’t padje af zijn” naar “je eigen pad lopen”. Een onderwerp dat mij al lang bezig houdt. Ik kom er steeds meer achter dat werkelijk iedereen zijn eigen pad heeft. Je kunt niet het pad van een ander lopen, een ander kan nooit jouw pad lopen. Wat jouw werkelijke pad is, kun je voelen. En dat is precies wat het zo lastig maakt, want ons gevoel wordt continu overstemd door onze mind.

We zitten bomvol overtuigingen die ons een bepaalde kant opsturen. Een kant die zo vertrouwd kan aanvoelen, dat het het eigen pad lijkt, maar het niet is. De onrust in ons lijf vertelt ons dat we van ons padje af zijn, maar omdat het zo vertrouwd is en het ons wellicht ook al veel heeft gebracht, blijven we de ingeslagen weg goed praten. En dan is daar ineens de burn-out/depressie die ons keihard een spiegel voorhoudt. Een spiegel waar we in alle eerlijkheid in mogen kijken, om onszelf werkelijk te zien, los van alle systemen waar we ons in de loop van de jaren in hebben gezet.

Het geeft een gevoel totaal van ’t padje af te zijn, maar het is de eerste stap om op het juiste pad te komen. 

Nicole Gregoire

Nicole Gregoire is oprichter en secretaris van Bewust Westland. Haar missie is samen op weg naar een liefdevolle maatschappij en met het opzetten van Bewust Westland wil ze daar haar steentje aan bijdragen.