Ayurveda, een gezonde leefstijl vanuit een andere bril

We kennen allemaal de schijf-van-5 voor een Nederlandse maatstaf van gezond eten. Dit is slechts één manier om te kijken naar een gezonde leefstijl. Wist je dat Ayurveda de natuur gezondheidsleer uit het oude India duurzame gezondheid erg nauw nam? Deze oeroude Vedische Wetenschappen werken niet met de schijf van 5, maar met de Vedische 5-elementenleer. 

Wist je dat elk mens een andere combi heeft van deze 5 elementen, deze wel of niet matcht met de combi van groente, fruit en alles wat we eten en drinken? 

Match jij met het eten wat jij eet? Nee, dan werk je toe naar een ongezonde leefstijl met meer vatbaarheid voor ziektes.

Ik ben Oesha Bipat opgegroeid in het Westland en ook opgegroeid met de schijf van 5. Ayurveda heeft mij van mijn voedselintoleranties af geholpen en meer energie opgeleverd.

Ik nodig je uit om eens een andere bril op te zetten. Ontdek wat ayurveda is, hoe het jou helpt met een praktische gezonde leefstijl en welk type jij mogelijk bent.

Ayurveda

Elk mens is uniek.

Ayurveda is een holistische natuurgeneeswijze uit India en is duizenden jaren oud. De oudste teksten staan in de Veda’s, die al meer dan 5.000 jaar geleden zijn opgeschreven. Het woord ayurveda bestaat uit twee woorden ‘ayur’ en ‘veda’, ayur betekent ‘leven’ en veda betekent ‘kennis’, kennis van het leven. En ziet ieder mens als een uniek wezen, die van nature in harmonie is. 

Ayurveda heeft drie doelstellingen om in harmonie te leven:  Het voorkomen  en het genezen van ziektes, via voedingsadviezen en leefwijze. En het verjongen van het lichaam door het ontdoen van gifstoffen en afvalstoffen. 

Om de kunst van het leven op een natuurlijke manier te stimuleren, activeren en balanceren geeft ayurveda adviezen over: 

 • voeding
 • leefstijl
 • massage
 • gebruik van bepaalde kruiden
 • diëten
 • yoga
 • meditatie
 • spirituele leefwijze

De voedingsadviezen die worden gegeven zijn bedoeld om ziektes te voorkomen, te ontgiften en om afvalstoffen te verwijderen . In de ayurveda gaat het om ‘smakelijk en voedzaam’ eten, die makkelijk verteerbaar is en je constitutie in balans houdt. 

De 5 elementen leer

Het lichaam bestaat net als de natuur uit 5 elementen (Pancha Mahabhuta), aarde, vuur, water, lucht en ether. Deze 5 elementen zijn de bouwstenen van energie. De elementen combineren zich onderling, waardoor drie hoofd categorieën: dosha’s of constituties ontstaan: Vata, Pitta en Kapha. Vata bestaat uit lucht en ether, Pitta uit vuur en water en Kapha uit aarde en water.

 • Vata type, zorgt voor beweging, zoals bloedcirculatie, ademhaling en het transport van afvalstoffen.
 • Pitta type, zorgt voor transformatie, zoals stofwisseling en lichaamstemperatuur. 
 • Kapha type zorgt voor verbinding, zoals gewrichten, cel- en weefselvorming.

Kapha balanceert de bewegingen die Vata maakt en bestuurt het transformatieproces van Pitta.

Iedereen heeft alle drie de dosha’s in zich, zijn de dosha’s in balans ben je gezond. Om gezond te blijven is het belangrijk om te weten tot welke constitutie je hoort en of je voeding matcht met je constitutie. Elke dosha heeft namelijk specifieke kenmerken, wanneer je die herkent en toepast kun je disbalans voorkomen.

Ben jij benieuwd wat ayurveda voor jouw gezonde leefstijl kan betekenen en wat jouw dosha is?  Doe dan de test voor een indicatie via deze link.

Een ayurvedische behandeling is holistisch en ziet de mens als onderdeel van de natuur. Door aandacht te schenken aan de oorzaak van klachten, verdwijnen veelal de symptomen als vanzelf. Door een probleem op deze wijze te benaderen, zal niet alleen de klachten verdwijnen, maar is het lichaam weer gezond en vitaal. En je hebt meer tijd om op je dromen te richten wat je energie en vitaliteit oplevert, daar zijn we toch het allerliefst mee bezig, niet?


Bronvermelding: Vedic College, 3Rituals en Maharishi ayurveda Europe

Oesha Bipat

Dit artikel is geschreven door Oesha Bipat. Oesha is holistisch lichaamsgericht natuurgeneeskundig vrouwencoach en psychosociaalwerker bij Always Rise and Shine en begeleidt vrouwen die de verbinding met zichzelf willen herstellen of problemen ervaren op emotioneel, mentaal, fysiek of spiritueel vlak.

Wil je meer weten over Oesha of haar praktijk, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...