Voetreflex-Plustherapie en het immuunsysteem

Wat is voetreflex-Plustherapie?

De basis van voetreflextherapie ligt in China, ong. 5000 jaar terug. In China is het een preventiemethode. Dat betekent dat je naar de voetreflexkliniek gaat om te zorgen dat je gezond blijft. Ziekte wordt daar gezien als een blokkade van de energiestroming in je lichaam.

In onze cultuur zijn we gewend dat we pas naar een dokter gaan als we een klacht hebben. En dan hopen we dat de dokter ons medicijnen geeft zodat we van de klachten afkomen. Deze medicijnen werken echter alleen op de symptomen en niet op de oorzaak van de klacht. Wat is er echt aan de hand, wat wil je lichaam je vertellen?

Plustherapie

De Plus staat voor de Chinese aanvulling. Het verschil met de Westerse voetreflextherapie is dat er gekeken wordt vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarom de klacht zich ontwikkeld heeft in het lichaam. Niet zelden zijn dit emoties die direct hun weerslag hebben op de organen en daarmee een verstoring veroorzaken. Er kan dus gerichter gewerkt worden op de oorzaak van de klachten. Wat is er echt aan de hand?

Ons immuunsysteem

Ieder lichaam heeft het vermogen om zichzelf te genezen. We bezitten een ingenieus immuunsysteem dat ons helpt beschermen tegen alles van buitenaf. Tegen virussen, bacteriën, schimmels, gifstoffen en parasieten. 

Maar soms is ons immuunsysteem verzwakt. 

Oorzaken waardoor je immuunsysteem kan verzwakken:

 • Slechte voeding (teveel vet, suiker, zout, alcohol)
 • Onvoldoende slaap (je lichaam herstelt tijdens de slaap)
 • Slecht werkende milt (verhoogd risico op infecties)
 • Hiv
 • Hormonale en metabole stoornissen (bloedarmoede, diabetes, te traag werkende schildklier)
 • Antibacteriële handgel en zeep (wanneer omgevingsbacteriën gedood worden is het immuunsysteem minder alert op deze indringers. Hierdoor wordt je afweersysteem zwakker)
 • Roken
 • Angst en stress (door psychische problemen komen hormonen vrij die het immuunsysteem verzwakken)
 • Bepaalde medicijnen
 • Leeftijd (baby’s en ouderen hebben een minder goed werkend immuunsysteem)
 • Overmatig sporten (het immuunsysteem is meer bezig met het herstel van de schade. De bescherming van het lichaam komt hierdoor in het gedrang. 

Wat kan voetreflextherapie betekenen voor het immuunsysteem?

Op de voeten zitten reflexpunten die via zenuwbanen en energiebanen in verbinding staan met je organen, gewrichten en spieren. Door het behandelen van deze gebieden gaan er prikkels via deze banen naar het betreffende orgaan of lichaamsdeel wat hiermee in verbinding staat. Er gaat extra energie en bloed naar toe waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en het orgaan of lichaamsdeel beter gevoed kan worden. Op deze manier stimuleer je het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Blokkades in het lichaam worden opgeheven en klachten zullen verminderen of verdwijnen. 

Voetreflextherapie werkt zowel op het lichaam als op de geest. Lichaam, emoties en gedachten werken met elkaar. Iedere gedachte heeft direct invloed op je lichaam. Het mooie van voetreflex is dat het lichaam een geest verbindt met elkaar. Je ervaart direct meer rust, meer balans en minder stress. Dit heeft weer een enorm positief effect op je immuunsysteem.

Samengevat wat voetreflexPlus-therapie voor jou en je immuunsysteem kan betekenen: betere energiedoorstroming, brengt lichaam en geest in balans, stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, werkt ondersteunend bij chronische ziektes, werkt pijnverlichtend, ontgift het lichaam, zorgt voor vitaliteit en het behoud van een goede gezondheid.

Jacqueline van Wijk

Dit artikel is geschreven door Jacqueline van Wijk van praktijk Stap in je Leven. Jacqueline is coach, trainster van De Training van je Leven, voetreflex-Plus therapeute en hannah huidcoach. Haar missie in het leven is om mensen blij te maken en om ze bewust te maken. 

Wil je meer over haar of de praktijk weten, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...