De positieve effecten van tekenen op je brein

Mijn naam is Marjo Koppert, ik geef al een aantal jaren les bij VUWestland in de taal van kindertekeningen. Daarnaast ben ik beeldend coach en werk ik ook met volwassenen vaak met tekentaal, omdat dit veel onbewuste informatie laat zien.

Aan de tekeningen van je kind kun je veel aflezen. Wat gaat er om in dat koppie? Hoe ver is ’t in zijn ontwikkeling? Is het introvert of extravert? Een kind begint al tekens te geven voordat het kan praten.

Tekenen is eigenlijk een innerlijke noodzaak. Bovendien is het heel goed voor het brein. De effecten van tekenen worden wereldwijd onderzocht en de resultaten laten zien dat deze vorm van creativiteit zeer positieve effecten heeft op ons brein. Onderstaand zet ik ze even op een rijtje:

  • Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie. Hoe vaker je het doet, hoe beter je verhoudingen leert inschatten en perspectief leert vastleggen.
  • Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen in je brein en kun je je levendig voor de geest halen.
  • Tekenen versterkt je cognitieve functies. Dit betekent dat je bijvoorbeeld gemakkelijker patronen leert herkennen en je gedrag goed kunt aanpassen aan de situatie.
  • Je ontwikkelt een sterke intuïtie. Hoe vaker je een tekening maakt, hoe gemakkelijker je (sociale) situaties leert inschatten!
  • Door te tekenen komen er stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. En daar word je gelukkig van!
  • Tekenen heeft een positief effect op de ademhaling, lichaamstemperatuur, hartslag en de bloeddruk.
  • Je bent je beter bewust van je omgeving. Je laat je vaker inspireren door de wereld om je heen. Zie je een mooie bloem in bloei? Dan zet je die later op de dag zomaar op papier.
  • Door veel te tekenen ontwikkel je een scherpe alertheid die al je andere hersenfuncties goed kunnen gebruiken om zich te verbeteren.

Bron: www.stabilo.com

Zelf aan de slag

Om af te sluiten heb ik een leuke tekenoefening voor jou en je (klein)kind:

Ga samen met je kind lekker een blad volkrassen, met veel kleurtjes. Eerst is er een brij van vormen, en daarin herken je langzamerhand steeds meer dingetjes, die je eruit haalt of inkleurt met zwart of een felle kleur. Je vraagt elkaar: wat zie jij erin?

Meer leren?

In het najaar van 2021 start er weer een nieuwe cursus bij VUWestland.

Marjo Koppert

Dit artikel is geschreven door Marjo Koppert, eigenaar van praktijk Huiswaarts. Marjo laat je graag kennis maken met de helende werking van de natuur. Zij is daarnaast gespecialiseerd in spiegelen met honden en beeldend coachen door middel van tekentaal.

Wil je meer over haar of de praktijk weten, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...