Hoe je lijf je geestelijke toestand weerspiegelt

Last van vage klachten? Ineens een denderende hoofdpijn, last van je buik of voel je je al tijden moe? Wist je dat veel van de klachten die we ervaren voor 80% zijn aangestuurd door onze wijze van denken, conditioneringen en hoe we omgaan met wat we meemaken in ons leven? Dit noemen we psychosomatische klachten. Psycho = de geest, de psyche en somatisch is lichamelijk. Uiteraard is het van belang om bij klachten altijd een arts te bezoeken. Maar wat als je je meer bewust wordt van de gevolgen van jouw denken? Hoe meer je je klachten herkent als gevolg van je denken, hoe meer je begrijpt wat er in je lijf omgaat en wat je hier aan kunt doen, een waardevol inzicht!

Onverklaarbaar

20 tot 35% van de mensen die hun huisarts bezoeken, heeft één of meer onverklaarde lichamelijke klachten. Nu gaat de westerse reguliere hulp uit van het aanpakken van de symptomen, terwijl de meer oosterse geneeskunde uitgaat van de oorzaak van de klachten. Bij de reguliere westerse hulp kan het spoor dan ook regelmatig dood lopen, ondanks zorgvuldige medische onderzoeken. Het is dan fijn te weten dat er niets fysieks vindbaar is dat mis is, maar wel enorm frustrerend zijn als je toch flink last hebt van bepaalde klachten. Dit kan zelfs gevolgen hebben voor ons welbevinden en kan ons zelfbeeld ernstig beïnvloeden.

In de drukte en snelheid van het leven vergeten we onszelf regelmatig. We moeten veel van onszelf, willen alles snel bereiken, snel antwoord op onze vragen, vergelijken regelmatig met de ander en verliezen hierbij onszelf uit het oog. We zijn veel op de buitenwereld gericht maar vergeten onze innerlijke wereld te verzorgen, want zonder onszelf kunnen we niet verder. We hebben ons lijf, ons belangrijkste ‘voertuig’, nodig om te kunnen leven en te genieten van het leven. Maar hoe vaak stemmen we ons nog af op wat er in ons binnenste gebeurt in alle hectiek?

Hoe vaak stemmen we ons nog af op wat er in ons binnenste gebeurt?

Afstemmen

Wanneer we meer gaan afstemmen op ons lijf en wat ons bezighoudt kunnen we ook makkelijker herkennen waar fysieke klachten vandaan komen en waar onze behoeftes liggen. Wist je bijvoorbeeld dat je als je langere tijd boosheid vasthoudt, je last kunt krijgen van je maag doordat je niet kunt ‘verteren’ wat er is gebeurd? Of wanneer je overmatig de controle wilt houden op alles wat er gebeurt -de basisemotie angst speelt hier op - je klachten kunt ervaren van lage rugpijn (niet gesteund voelen), tot darmklachten (niet kunnen loslaten). En zo heeft elk gebied in het lijf je wel iets te vertellen. TIP: De boeken van Louise Hay (o.a. ‘Alles komt goed’ en ‘Je kunt je leven helen’) geven duidelijke inzichten en naslagwerken over de wisselwerking tussen onze emotionele staat, ons zelfbeeld en hoe we omgaan met onze omstandigheden.

We onderschatten vaak hoe sterk onze gedachten ons welbevinden zowel mentaal als fysiek aansturen. Wanneer we hier meer bewust van worden gaat er een wereld voor ons open. Het geeft ons tools om onze eigen fysieke en mentale welbevinden te verbeteren en te verlichten.

Bodyscan

Aandacht aan jezelf geven is jezelf verzorgen, net als je een dierbare verzorgd als je kind, je huisdier of zelfs een plant! Geef je het positieve aandacht dan groeit en bloeit het. Zo werkt dit ook bij jezelf. Om af te stemmen hoef je alleen maar een moment voor jezelf te kiezen dat je ongestoord en met volle aandacht je op jezelf kunt richten. Dat kan zijn tijdens een wandeling alleen of terwijl je op de bank zit. Je sluit je ogen en je scant als het ware je lijf. Met de aandacht begin je bij het hoofd en alles wat je daar waarneemt en langzaam scan je verder naar beneden tot aan je tenen. Alles wat je waarneemt sla je op. Je maakt een soort rapportage waarbij je opslaat waar je wat ervaart aan sensaties in je lijf. Wanneer je de sensaties waarneemt kun je jezelf afvragen wat je nodig hebt om deze klachten te verminderen. Ervaar ook welke emoties opspelen bij het aangedane gebied en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat houd je op dit moment bezig?
  • Waar loop je tegenaan?
  • Vanaf wanneer zijn de klachten begonnen?
  • Wanneer verergeren je klachten?
  • Hoe sta je op dit moment in het leven?

Deze vragen geven inzicht in je omstandigheden waardoor je makkelijker kunt achterhalen wat de oorzaken zijn.

Geef jezelf oprechte liefdevolle aandacht, je hebt jezelf nodig in je leven!

Esther Goercharn

Dit artikel is geschreven door Esther Goercharn, eigenaar van Solide Yoga & Wellness. In dit centrum kun je terecht voor een compleet ontspanningsprogramma voor Yoga voor jong, oud, senior of zwangere, aangeboden door een professioneel docententeam. 

Om de ontspanning en het welbevinden extra te ondersteunen kun je bij Solide Yoga & Wellness ook terecht voor Massage, Coaching (voor kind & volwassene), Body Stress Release behandelingen, Voetreflexologie, Voedingsadviezen en Energie- en Healingtherapie.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...