Hoe Yoga je immuunsysteem ondersteunt

Vooral in deze tijd waarin veel angst bestaat over onze gezondheid en weerbaarheid tegen besmettingen is het goed stil te staan bij ons immuunsysteem. Want laten we dit prachtige systeem niet onderschatten. Ons lichaam is begenadigd met dit afweersysteem, dat ons lichaam beschermt tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Wist je dat Yoga ons afweersysteem ondersteunt?

Yoga?

Yoga is een aloud systeem dat de gedachtestromen tot rust brengt en hierdoor meer bewustzijn creëert waardoor een balans ontstaat en betere samenwerking tussen lichaam en geest. Immers beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit bewust worden en daardoor ontspannen heeft ook een grote positieve uitwerking op onze weerstand.

Stress omlaag, weerstand omhoog

Yoga helpt onze stresshormonen te verlagen en kalmeert het zenuwstelsel, wat grote invloed heeft op ons immuunsysteem. Door ontspanning kan het zenuwstelsel het immuunsysteem de opdracht geven tot rust te komen. Ademhalingstechnieken en asana (Yogahoudingen) helpen de werking van onze longen te verbeteren en te zuiveren, waardoor de elasticiteit en kracht van de longen wordt vergroot. Dit helpt op zijn beurt infecties te voorkomen.

Zittende beroepen

Daarnaast zitten veel mensen beroepsmatig een groot deel van de dag achter een bureau, waardoor een goede bloedsomloop naar de organen stagneert. Dit kan blokkades en opeenhopingen van gifstoffen en slijm veroorzaken die afbraak in het lichaam en systemen stimuleren. Tijdens het beoefenen van Yoga worden verschillende organen en klieren in anatomische posities geplaatst waardoor ze voorzien worden van vers bloed, zachtjes worden gemasseerd, ontspannen raken en gestimuleerd. Het verhogen van het zuurstofgehalte in het bloed naar verschillende organen zorgt voor een optimale vitale werking.

Onderzoek

De positieve uitwerking van Yoga op het immuunsysteem wordt na wat zoekwerk op het net door tal van onderzoeken ondersteunt. De resultaten uit deze onderzoeken tonen aan dat de kans op (chronische) ontstekingen wordt verkleind door beoefenen van Yoga. Daarnaast kan Yoga goed worden ingezet voor populaties die risico lopen of al lijden aan ziekten met ontsteking verhogende eigenschappen. Hiervoor is wel regelmatig beoefenen vereist om ondersteunende effecten te bereiken. 

Meridiaan Yoga

Esther Goercharn van Yogaschool Solide Yoga uit Wateringen is niet alleen Klassiek Yoga geschoold, maar ook in Meridiaan yoga (Japanse Yoga) en body Awareness. Door de kennis vanuit de Japanse Yoga die gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeskunst toe te passen, ga je niet alleen uit van o.a. de spieren, gewrichten, fascie, klieren en het zenuwstelsel maar pak je ook de energiebanen en drukpunten in het lijf mee die nog eens extra stimulerend werken op de algehele functionaliteit van ons lijf en denken maar ook het afweersysteem. Met body awareness kan makkelijker een verband worden gelegd tussen wat gedachten, denkpatronen en ervaringen voor signalen in ons lijf afgeven. 

Ademoefening om te kalmeren

  • Leg in een liggende of zittende houding een hand op je borst en de andere hand op je buik
  • Adem in naar de buik en voel de buikwand zacht uitzetten tegen de hand en de ribbenkast verwijden
  • Op je uitademing voel je hoe de buikwand weer inzinkt en de ribbenkast verkleind
  • Probeer ca 4 tellen in te ademen (in tempo 21,22,23, 24) en 6 tot 8 tellen uit te ademen
  • Probeer dit dagelijks 10 minuten te doen om je hartslag en je bloeddruk te verlagen

Doorstroming van energie met een meridiaanmassage (BodyTapping)

Fris aan je dag beginnen? Bekijk dit filmpje en doe de oefening elke dag:

https://youtu.be/1HQA7hZ4Xyk  

Esther Goercharn

Dit artikel is geschreven door Esther Goercharn, eigenaar van Solide Yoga & Wellness. In dit centrum kun je terecht voor een compleet ontspanningsprogramma voor Yoga voor jong, oud, senior of zwangere, aangeboden door een professioneel docententeam. 

Om de ontspanning en het welbevinden extra te ondersteunen kun je bij Solide Yoga & Wellness ook terecht voor Massage, Coaching (voor kind & volwassene), Body Stress Release behandelingen, Voetreflexologie, Voedingsadviezen en Energie- en Healingtherapie.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...