Doulabegeleiding voor een fijne start van het ouderschap

Elke moeder verdient een positieve bevallingservaring, elk kindje verdient de best mogelijke geboorte, elk gezin verdient een mooie start. Als doula draag ik hier graag mijn steentje aan bij. Voor, tijdens en na de geboorte!

⁣Vanaf het moment dat je gehoord hebt dat je zwanger bent verandert er veel in jouw, jullie leven. Bijna alles is nieuw en onbekend en roept vragen op. Naast fysieke, emotionele, mentale en ook praktische veranderingen kondigt ook het ouderschap zich aan. Gedurende de zwangerschap groeit niet alleen het kindje en neemt je buik in omvang toe, ook het moeder- en het vaderbrein ontwikkelen zich. De relatie tussen jou en je kindje is in volle gang, wat nu al bijdraagt aan een veilig hechting. Er gebeurt veel, in en om je heen. De duur en het proces van zwanger zijn is nodig, geeft jou de tijd om te groeien en bewust te worden van wat er komen gaat.

Nadat je 9 maanden je kindje hebt gedragen, ga je het geboorte geven. Dit is een magische gebeurtenis in het leven van een vrouw, van jonge mensen. Naast heel bijzonder is het ook een intense belevenis. Hoe jij de geboortedag en de gehele zwangerschap hieraan voorafgaand gaat ervaren dat is nog onbekend. Zorg ervoor dat je met een goed gevoel op deze bijzondere tijd kan terugkijken.

Wat heb je hiervoor nodig?

Bewustwording, goed voor jezelf en de baby zorgen, een goede voorbereiding (doe het samen) en fijne begeleiding op alles wat komen gaat. Mijn prachtige werk als doula sluit hier naadloos op aan

Wat is een doula vraag je je af? ⁣

Een doula is een zwangerschaps- en geboortecoach. Een doula ondersteunt, helpt en begeleidt aanstaande moeders (en hun partners) tijdens de zwangerschap en bevalling vanaf het moment dat zij dit wensen. Deze begeleiding biedt zij op fysiek, mentaal en emotioneel (niet medisch) vlak. Ook biedt ze nazorg tot ruim na de geboorte om zeker te zijn dat de kersverse moeder/ouder een goede start maakt met haar/hun kindje.

Wat doet een doula dan?

Iedere doula heeft haar eigen manier van werken. Ik vertel hier graag meer over mijn visie en werkwijze.

Als doula ben ik jouw persoonlijke coach. We maken kennis en al snel ontstaat er een vertrouwensband met jou, de aanstaande ouder(s). Tijdens dit gesprek vraag ik hoe jij (en je partner) de geboortedag van je, jullie, kindje het liefst wil gaan ervaren en of er speciale wensen zijn.

Gedurende de zwangerschap ben ik een luisterend oor voor elke vraag op (bijna) elk moment. Ik ontzorg. Indien gewenst bied ik coaching bij onzekerheid of angst, zodat jij ontspannen en blij zwanger kunt zijn en met vertrouwen de bevalling tegemoet kunt gaan. We bespreken jouw wensen en de keuzes die je kunt maken onder andere voor bij het opmaken van het geboorteplan, liever gezegd 'wensenlijstje'. Ik informeer jou/ jullie over hoe bevallen gaat, over het fysiologische proces, over wat voor invloed verschillende hormonen hebben op het baringsproces. Ik vertel over de functie van pijn, hoe je met de pijn om kunt gaan en wat helpt om deze te reduceren. Uitleg over het ademhalen, over het nut van een goede mindset komt ter sprake en natuurlijk wat jij, of wat je samen kunt doen om de bevalling tot een positieve ervaring te laten komen. Heel veel helpende tips komen voorbij.

En hoe zit dat tijdens de bevalling?

Vanaf het moment dat de bevalling begint ben ik er onafgebroken voor jou!* Ik zorg ervoor dat jij ontspannen in je bevalbubbel kunt blijven, dat jij je veilig, gezien en gehoord voelt, dat jouw wensen, indien medisch verantwoord, worden nageleefd. Ik help je de regie te behouden en dat je voldoende tijd, rust en ruimte krijgt om het baringsproces op jouw manier te gaan ervaren. Ik coach jou, indien je dit in het moment wenst, door de bevalling heen. Angst of paniek hebben geen schijn van kans. Ik geef massages en wat verder nodig of gewenst is om tot een positieve ervaring te komen. Ik ben er ook voor jouw partner.

Ruim nadat de kleine uk geboren is en jullie met jullie nieuwe gezin gesetteld zijn neem ik afscheid.

Waarom ik doula werd?

De geboorte van een kind vergeet je nooit. Hoe mooi is het om (aanstaande) ouders hierin te mogen bijstaan zodat dit een ervaring wordt waar zij met een heel goed en trots gevoel op terug kunnen kijken? Deze ervaring dragen zij en ook hun kindje de rest van hun leven met zich mee.

Als ik bij het prilste begin van nieuw leven kan bijdragen aan een goede start voor het hele gezin......dan is mijn missie volbracht❣ 

 

*Onderzoek wijst uit dat de effecten van continue begeleiding tijdens het baringsproces positievere ervaringen geeft, minder pijnstilling gewenst is, tot minder medische interventies en keizersneden leidt. (bron: onderzoek uit 1993 door M. Klaus, P. Klaus, J. Kennell)

Marian Groenewegen

Dit artikel is geschreven door Marian Groenewegen van praktijk La Vida Geboortebegeleiding. Marian is niet alleen doula, maar coacht ook bij angst of nare bevallingservaring en geeft zwangerschapsyoga, (privé) zwangerschapscursussen, zwangerschapsmassages en cursussen babymassage.

Wil je meer over haar of de praktijk weten, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...