Je “onderdompelen” in het groen. Wat bosbaden doet met je imuunsysteem!

Een bosbad nemen heeft niets te maken met fysiek “baden”, maar is een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen. In Japan kennen ze het al sinds begin jaren 80: de weg naar een gezonder en evenwichtiger leven leidt door het bos. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen om bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook het fysieke, mentale en emotionele welzijn. Je bloeddruk, hartslag en cortisolniveau dalen opvallend, de concentratie en het probleemoplossend vermogen nemen toe. Ook het immuunsysteem verbetert. Door het bos in te gaan, te vertragen en de natuur met alle zintuigen te beleven, komen lichaam en geest tot rust en ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht.

Het klinkt misschien “zweverig”, maar er is niets “aardser ”dan een  bosbad. Als kind speelde ik graag buiten en stond ik dichtbij de natuur. Ik ging mijn neus achterna of waaide mee met de wind. Naarmate ik ouder werd raakte ik juist verder weg van de natuur. Nu realiseer ik mij dat tijd in de natuur doorbrengen juist heel goed voor mij is. Ik laad mijzelf weer op. Het bos beïnvloedt onze fysieke en geestelijke gezondheid positief en draagt zo bij aan een gezonder en gelukkiger leven. Wat we vooral niet mogen vergeten is dat wij zelf onderdeel van deze natuur, daar is geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

Wil je lezen over bosbaden? Ik kan je het boek van Shinrin Yoku van Annette Lavrijssen van harte aanbevelen (tevens bronvermelding bij dit artikel)


Regelmatig organiseer ik “bosbaden” in kleine groepen in de nabijheid van het duingebied in Hoek van Holland of het Staelduinse bos. Tijdens het bosbad neem ik een actueel thema mee. Dit thema uit ons dagelijks leven reflecteren wij naar de natuur, want de natuur heeft ons zoveel te vertellen en te leren. 

Zodra de maatregelen het toelaten zal ik wederom starten met wandelen in kleine groepen. Wil je een bosbad ervaren? Mail mij dan of raadpleeg de agenda op mijn website: www.marjokoppert.nl of houd de agenda van Bewust Westland in de gaten!

Individueel met mij op stap? Dat kan ook! Regelmatig neem ik iemand mee voor een inspiratiewandeling. 

 

Marjo Koppert

Dit artikel is geschreven door Marjo Koppert, eigenaar van praktijk Huiswaarts. Marjo laat je graag kennis maken met de helende werking van de natuur. Zij is daarnaast gespecialiseerd in spiegelen met honden en beeldend coachen door middel van tekentaal.

Wil je meer over haar of de praktijk weten, kijk dan bij de Bewust Westland professionals.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...