Gezond eten uit je eigen siertuin. Samenwerken met de natuur.
Frank Goeijenbier Natuurtuinen - Permacultuur
Naaldwijk
Met mijn bedrijf, Frank Goeijenbier Natuurtuinen, probeer ik zoveel mogelijk met de natuur mee te werken.
Reageren op ontwikkelingen doe ik pas als het verkeerd dreigt te gaan. Meestal lost de nattuur het echter zelf op en is ingrijpen niet noodzakelijk. Als de basis goed is kan er ook weinig verkeerd gaan. Een belangrijke factor bij het maken en instandhouden van een gezonde bodem is mulchen.
Mulchen houdt in dat je al het organisch materiaal wat in de tuin vrijkomt via snoeien, wieden, knippen, maaien, etc, terug op de bodem brengt, verkleind of niet, het bodemleven, dat bestaat uit schimmels, bacteriën, insekten, wurmen en als je geluk hebt ook nog een mol, maakt van dit 'groenafval' humus en zorgt daarmee voor een stabiele bodem. Het hele verhaal is nog iets uitgebreider te vinden op natuurtuinen
Een tuin die op zo behandeld wordt is gezond, kan een stootje hebben bij wateroverlast maar kan ook een droge periode makkelijk overbruggen. Een duurzame samenwerking derhalve.
Permacultuur komt voort uit de constatering dat de reguliere landbouw bodemuitputtend werkt en meer neemt dan geeft. Gevolg is minder vitaie gewassen die dan met behulp van kunstmest opgepept moeten worden, kunstmest bevat veel ballastzouten die het bodemleven om zeep helpen. Daardoor worden planten ook minder vitaal en zijn gevoelig voor ziekten en plagen. Bestrijdingsmiddelen moeten daar weer een eind aan maken. Het resultaat krijgt u op uw bordje.
Het kan zonder grootschalige monoculturen, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, ook!
Een mooie tuin, een gezonde tuin!